جعاله یک قرارداد است که میان دو طرف تنظیم میشود و به موجب آن یکی از طرفین مسئولیت انجام کاری مشخص و طرف مقابل مسئولیت پرداخت دستمزد را عهده دار میشوند.
تمام مشاورین املاک یا حداقل حرفهای های این شغل پاسخ سوال جعاله چیست را میدانند اما موقع عمل که میرسد نمیدانند چطور باید قرارداد جعاله ملکی تنظیم کرده و به وسیله آن حق خود را از طرفین قرارداد ملکی مطالبه کنند.
جعاله، اقسام و ارکان آن
جعاله در لغت به معنای مزدی است که دربرابر انجام کاری مشخص دریافت میشود و در اصطلاح فقهی نیز صیغهای جایز است که ثمره بارز آن بدست آوردن منفعتی در مقابل عوض میباشد.
در بسیاری از مواقع افراد به صورت لفظی جعاله را منعقد میکنند یعنی فرد این سخن را به زبان میآورد که اگر فلان کار را انجام دهی فلان مبلغ را به عنوان دستمزد به تو خواهم داد، انعقاد لفظی جعاله کار اشتباهی نیست اما اگر به صورت قرارداد کتبی تنظیم شود قانونی بوده و استناد به آن آسانتر خواهد بود.
اقسام جعاله عبارتند از؛
جعاله خاص که طرف مقابل یا همان کننده کار در آن مشخص است به طور مثال جعالهای که میان مشاور املاک و مالک منعقد میشود.
جعاله عام که فرد شخص خاصی را به عنوان کننده کار معرفی نمیکند بلکه روی سخنش با تمام اشخاصی است که قدرت انجام آن کار را دارند مثلا فردی که وسیله ارزشمندی را گم کرده است اعلام میکند هرکس وسیله مذکور را بیابد فلان مقدار مژدگانی به او خواهم داد.
و اما ارکان جعاله! هر جعاله سه رکن اساسی دارد:
جاعل؛ کسی که درخواست انجام کاری را کرده است.
عامل؛ کسی که کار درخواست شده را انجام میدهد.
جُعل؛ دستمزد و اجرتی که در مقابل انجام کار باید پرداخت شود.
هریک از سه رکن نام برده برای مثمر ثمر بودن باید شرایطی داشته باشند به طور مثال جاعل باید عاقل باشد یا جعل باید مشخص باشد.
در کنار شرایط درنظر گرفته شده برای ارکان جعاله، عمل به جعاله هم شرایطی دارد؛
مشروعیت
عمل مشخص شده از طرف جاعل در قرارداد جعاله باید در چهارچوب شرع باشد بنابراین جعاله بر اعمال نامشروع حرام و باطل است.
عقلانی بودن؛
منظور از عقلانی بودن این است که عمل مشخص شده در جعاله عملی معقول و مفید فایده باشد پس با این حساب امور بیهوده را نمیتوان به عنوان عمل در چنین قراردادی مشخص کرد.
عدم وجوب عمل بر جاعل؛
عملی که جاعل در جعاله مشخص میکند نباید جزء اعمال واجب او باشد مثلا فرد نمیتواند بگوید اگر شخصی بجای من نماز بخواند یا روزه بگیرد مبلغ مشخصی را به او میدهم.
جعاله ملکی و قرارداد جعاله
جعاله یک قرارداد عام است که تمام اعمال و امور مربوط به انسان را دربر میگیرد اما ما فراملکی ها قرارداد جعاله رایگان خود را به صورت جعاله ملکی تنظیم کردهایم و با این حساب این قرارداد برای واسطه های معاملات ملکی کاربرد دارد.
هرچند که سایر افراد نیز با بررسی قرارداد جعاله تنظیم شده توسط کارشناسان حقوقی فراملک با نحوه تنظیم چنین قراردادی آشنا خواهند شد.
جعاله ملکی قراردادی مانند سایر قراردادهای جعاله است که جاعل در آن مالک یا مشتری، عامل در آن مشاور املاک مشخص شده یا هر مشاور املاکی و عمل در آن فروش/اجاره ملک مالک یا یافتن ملکی مطابق با شرایط برای مشتری میباشد.
برطبق قرارداد جعاله ملکی جاعل و مشاور املاک با یکدیگر توافق میکنند که اگر مشاور املاک به درخواست جاعل عمل کند (به طور مثال ملک او را با قیمت مشخص شده بفروشد) جاعل مزد انجام کار را به او بدهد.
جعاله ملکی در انجام معاملات ملکی خاص بسیار کارآمد خواهد بود چراکه پس از تنظیم و امضای آن توسط جاعل (مالک یا مشتری) دریافت کمیسیون آسانتر میشود.
قرارداد جعاله_1652623470_57110_12181_1548.zip0.27 MB |